MÜHLNER MOTORSPORT
Mühlner Porsche wint manche FIA GT1 World Championship in Zolder
Matt Halliday & Mike Parisy op hoogste podium voor Exim Bank Team China run by Mühlner Motorsport
more news...

Print this page

Francorchamps / Zolder. Het in Spa-Francorchamps, België, gevestigde Mühlner Motorsport Team zet twee Porsche 911 GT3-R in voor Exim Bank Team China in het FIA GT1 World Championship. De promotor van het kampioenschap, Stephane Ratel (SRO), paste de puzzelstukken in elkaar: Exim Bank China is de sponsor van het ambitieuze project, Mühlner Motorsport is het team dat alles runt, door de wagens in te zetten, het materiaal te verzorgen en zich te ontfermen over alle technische en strategische vraagstukken, terwijl de rijders, gekozen door SRO, de prestaties op de piste voor hun rekening nemen.

De Porsche met startnummer #8 is voor Ren Wei, die afgelopen jaar in China de Scirocco Cup betwistte en de Fransman Benjamin Lariche, die van de eenzitters naar de GT's overkwam. In de wagen met startnummer #9, vinden we een tweede Fransman, Mike Parisy, de nummer twee van het FIA GT3 Championship van vorig jaar en de Nieuw-Zeelander Matt Halliday, die onder meer heel wat ervaring met Porsche heeft, dankzij deelnames aan de Porsche Supercup.

Het geheel bewees al zijn waarde tijdens de eerste meeting in Nogaro, al wierpen een drive-through ten gevolge van een geanticipeerde start en een iets minder snelle rijderswissel nog wel roet in het eten. Tijdens de tweede manche, op Circuit Zolder, trok het team lessen uit het Franse verhaal en al tijdens de vrije trainingen bleek meteen hoe competitief Exim Bank Team China by Mühlner Motorsport wel zou zijn: Parisy was de tweede snelste man van de dag, op amper 3/100sten van de snelste tijd.

Tijdens Q3 op zaterdagochtend, reden Matt Halliday en Mike Parisy naar de pole-positie voor de eerste race op zaterdagnamiddag. Een bestraffing van drie startplaatsen, omdat Halliday bij het buiten rijden van de pitlane de witte lijn had overschreden, maakte echter dat ze vanaf plaats 4 dienden te starten. Lariche/Wei haalden Q2 en mochten van op plaats 14 aan de wedstrijd beginnen.

De race van zaterdag bepaalt de startorde voor de kampioenschapsrace van zondag en dankzij een derde podiumplaats scoorden Parisy en Halliday niet enkel punten, ze waren ook zeker van een goede uitgangspositie op de startgrid. Jammer genoeg had Wei in de andere Porsche 911 een ongeval en als gevolg van de schade aan de wagen, kon Lariche het stuur niet overnemen.

Op zondagochtend volgde nog een warm-up, waarbij meteen opviel dat de technische crew van het Mühlner team op de wagen van Wei/Lariche prima werk verricht had, want de Porsche kon meteen de nodige rondjes afmalen. De zusterwagen was goed voor de derde tijd tijdens de ochtendoefening tegen de chrono.

Net op het moment dat de wagens op de startgrid plaats namen, dreven donkere wolken samen boven Circuit Zolder. De regen bleef alsnog uit en dus werd de bandenkeuze een echt vraagstuk. Exim Bank Team China by Mühlner Motorsport koos voor regenbanden, maar op het moment van de start en tot de tweede ronde, bleven de druppels nog wel uit. Maar eens de nattigheid de omloop innam, bleek de keuze voor regenbanden de enige juiste. De wagens op slicks vielen weg in het klassement of moesten al vroeg de pitlane opzoeken.

Net voor het venster van de verplichte pitstops (tussen de 25ste en 35ste minuut van de race), toonden de sectortijden aan dat de omloop weer begon op te drogen en dat de mannen op slicks de bovenhand zouden kunnen halen. Opnieuw nam teammanager Bernhard Mühlner een risicovolle beslissing door Matt Halliday binnen te roepen en – ondanks de nog vochtige omloop – Mike Parisy op slicks weer het circuit op te sturen. De concurrentie bleef iets langer buiten en dat was exact wat Mike Parisy in de Porsche nodig had om de leiding van de race over te nemen. De andere GT's hadden wat langer gewacht om slicks te monteren en Parisy had ondertussen op zijn slicks een reeks snelle rondetijden kunnen neerzetten. De laatste tien ronden waren een nagelbijter, want de tegenstand zat hem op de hielen, maar de Fransman hield schitterend stand en won verdiend.

Benjamin Lariche en Ren Wei haalden ook de finish en zij deden in hun Porsche met startnummer #8 heel wat ervaring op.

"Wat een onwaarschijnlijk succes", vatte Bernhard Mühlner de gevoelens samen na de race. "Ik ben heel erg trots op het gehele team, want zes weken geleden was Exim Bank Team China by Mühlner Motorsport nog een idee, een project in de startblokken. Nu hebben we met één van de Porsche 911 al een zege in het FIA GT1 World Championship behaald. De twee cruciale beslissingen om te starten op regenbanden ondanks een droge piste en vroeg weer naar slicks te wisselen, waren de goede! Maar ja, als het niet had geregend, of de regen was na de pitstops terug begonnen, dan was ik kop van jut geweest..."

De volgende WK GT1-meeting is in Navarra, Spanje, van 25 tot 27 mei.more news...
IMPRESS: MÜHLNER MOTORSPORT SPRL - RUE CRUFER 2-4 - B-4970 FRANCORCHAMPS
THE HOLDER OF THIS WEBSITE CANNOT BE HELD RESPONSIBLE FOR ANY DAMAGE BY THIS OR OTHER WEBSITES.
CREATIVE DESIGN BY MUEHLNER MEDIA